Най-малко 42-ма души са били ранени на протест в арменската столица

...
Най-малко 42-ма души са били ранени на протест в арменската столица
Коментари Харесай

Повече от 40 ранени след опозиционен протест в Армения

Най-малко 42-ма души са били ранени на протест в арменската столица Ереван, прераснал в конфликти сред стачкуващи и полиция.

Пострадалите са потърсили лекарска помощ.

Това оповестяват от Министерството на здравеопазването, представени от en.armradio.am.

По данни на министерството, 22-ма от потърпевшите са служители на реда.

Някои към този момент са били оперирани.

Задържани са редица протестиращи, като точният брой към този момент не се оповестява от полицията.

Припомняме, че опозиционните партии организират митинги от седмици с искане за оставката на премиера Никол Пашинян, обвинявайки го в погрешно водене на договарянията с Азербайджан за Нагорни Карабах (Арцах).

Новата вълна от митинги в Армения стартира след речта на Пашинян в Народното събрание, в коята той предложи " намаляване на летвата за статута на Карабах " и се изрече в поддръжка на подписването на спокойно съглашение с Азербайджан.

Армения и Азербайджан са в десетилетен спор за сепаратисткия район Нагорни Карабах, който се намира в границите на Азербайджан, само че е под контрола на етнически арменски сили, подкрепени от Армения след края на сепаратистката война там през 1994 година

Москва посредничи на мирното съглашение от ноември 2020 година за преустановяване на шестседмичните боеве от есента на 2020 година, по време на които бяха убити над 6600 души. Примирието с посредничеството на Русия разреши на Азербайджан да си върне контрола над огромни елементи от Нагорни Карабах и близките региони, следени от подкрепяните от Армения сепаратисти.

Напрежението по общата граница нараства от май предходната година, когато Армения стачкува против това, което дефинира като навлизане на азербайджански войски на нейна територия. Азербайджан настоя, че техни бойци са били ситуирани на територия, която счита за своя територия, в региони, където границата към момента не е демаркирана. Периодично по тази граница избухват конфликти.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР